Digitaal en datagedreven werken

Er wordt een steeds groter beroep gedaan op de digitale vaardigheden van onze medewerkers. Ook hebben we veel aandacht voor de andere 21-eeuwse vaardigheden en voor digitaal leiderschap. Door Covid 19 is dit in een stroomversnelling gekomen. In het project Toekomstgericht Werken kijken we met een integrale blik naar ons werk: vanuit ict, huisvesting en met veel zorg voor de medewerker.

De privacy van inwoners en de informatieveiligheid van de gemeente moeten worden gewaarborgd. De komende jaren blijven wij ons richten op het stroomlijnen van de verantwoordingen op privacy en informatieveiligheid. Het combineren van gegevens en de manier waarop informatie ons stuurt, verdienen onze permanente aandacht.

Ook vanuit andere oogpunt hebben we veel aandacht voor data, informatie en kennis. We doen dit om intern beter te kunnen sturen op de uitvoering van taken, ervan te leren en verbeteringen te signaleren. Daarnaast doen we dit ter ondersteuning van beleidsbeslissingen, door het bij elkaar brengen van data uit verschillende beleidsvelden. Dat betekent dat onze data en het informatiebeheer goed op orde moeten zijn. In 2022 starten we met de realisatie van het uitvoeringsplan Data Gedreven Werken. In het Infolab combineren we informatie over contact met inwoners bij het KCC, Communicatie en in de wijken.

Toekomstgericht Werken (TGW)

Als organisatie werken we flexibel, we kiezen op basis van ons werk wat een handige werkplek is: op kantoor, thuis, of op locatie in de wijk, bij bewoners, organisaties of partners. Na anderhalf jaar gedwongen thuiswerken, grijpen we deze kans aan om het goede van thuiswerken te behouden en dit in balans te brengen met werken op kantoor of op een andere locatie. Dit noemen we Toekomstgericht Werken (TGW): we willen met plezier, veilig, in balans en effectief werken. 

Het stadhuis wordt steeds meer een plek waar medewerkers, inwoners en samenwerkingspartners elkaar ontmoeten. Geconcentreerd werken en overleggen met een informerend karakter zullen steeds meer vanuit huis of elders plaatsvinden.

Deze nieuwe manier van werken vraagt om aanpassing aan het werkplekconcept, de digitale faciliteiten en hoe we hier als medewerkers mee om gaan (houding en gedrag). De komende tijd zoeken we stap voor stap naar de goede balans.

Deventer beweegt

De gemeente is continu in beweging. Ruim drie jaar geleden hebben we de koers ingezet richting een communicatieve, flexibele en netwerkende organisatie. Directie, management en medewerkers hebben verschillende acties opgepakt om hier naartoe te werken.
Grote opgaven zoals de ‘routekaart wonen en voorzieningen, versterken arbeidsmarkt en verjongen’ en de energietransitie zijn veelomvattende strategieën.  Om deze te kunnen realiseren kijken we naar een passende structuur en aansturing. Hiermee geven we de juiste impuls om deze opgaven voor de Deventer samenleving te realiseren.

Duurzame inzetbaarheid

Werknemers werken steeds langer door en de AOW-leeftijd ligt steeds hoger. Dit zorgt ervoor dat werknemers in toenemende mate langer zullen (moeten) doorwerken. Dit noodzaakt tot meer aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Vanuit de HR-visie werken we aan gemeentebreed beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Momenteel voeren we een analyse uit: waar staat de organisatie nu, en waar moet de organisatie heen? Wat gaat er goed en wat kan beter? Van hieruit wordt een plan van aanpak opgesteld met de specifieke thema’s die we gaan implementeren, evalueren en borgen.