Algemeen: Uitvoeringsagenda Economie en Internationaal Beleid
De ligging van Deventer, in combinatie met een historische Hanzestad, internationale traditie, een prachtig buitengebied en florerende werklocaties biedt grote economische potenties. Deze economische potenties gaan we nog beter benutten om gemeente, inwoners en bedrijven kansen en welvaart te bieden. Er wordt geïnvesteerd in de economie van Deventer. Alle ingrediënten zijn aanwezig om succesvol te zijn: een actief bedrijfsleven waar we nauw mee samenwerken, regionale samenwerking, hoogwaardige kennisinstellingen en een aantrekkelijke woonomgeving met goede stedelijke voorzieningen. De gezamenlijke gekozen focus met ondernemers en onderwijs en het Bestuursakkoord met ‘Lef en Liefde’ vormen het vertrekpunt van de Uitvoeringsagenda Economie en Internationaal Beleid 2019-2022. De agenda bevat 5 thema's:
- Versterken van werklocaties;
- Versterken economische structuur en ondernemersklimaat;
- Aantrekkelijk(e) stad en buitengebied;
- Veerkrachtige arbeidsmarkt;
- Deventer internationale Hanzestad
We trekken in de implementatie samen op met ondernemers en onderwijs binnen het Deventer Economisch Perspectief (DEP). Daarin zijn DKW, MKB Deventer, Parkmanagement, VNO-NCW en Saxion vertegenwoordigd. Maar ook Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM), het Ondernemershuis en Deventer Marketing zijn belangrijke partners in de realisatie van economische ambities van Deventer.
De Uitvoeringsagenda Economie en Internationaal beleid bestrijkt een looptijd van 2019 tot en met 2022. Het is een document met een dynamisch karakter waarin we voor de resultaten deels afhankelijk zijn van externe partners waarmee we samenwerken. Daarbij verandert de (economische) wereld snel, dat heeft de Coronacrisis nog eens duidelijk gemaakt. We gaan de uitvoeringsagenda komend jaar dan ook actualiseren.
Versterken van werklocaties
In Deventer maken we werk van werk. We zetten actief in op het aantrekken en behouden van bedrijven. We werken aan nieuwe werklocaties, maar ook aan het moderniseren en toekomstbestendig maken van bestaande werklocaties zoals binnen het project Toekomstbestendige Bedrijventerreinen met het DEP. Modernisering en herinrichting van de oudere deelgebieden op de bedrijventerreinen Kloosterlanden en Bergweide kunnen belangrijke impulsen op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid en leefbaarheid geven. De doelstelling is om te komen tot toekomstbestendige bedrijventerreinen die klaar zijn voor de maatschappelijke en economische ontwikkelingen met voldoende ruimte voor bedrijven om door te groeien of zich in Deventer te vestigen.
Ook werken we aan de doorontwikkeling naar een duurzame binnenhaven met de realisatie van een containerterminal, het faciliteren van ontwikkelingen in de Poort van Deventer en natuurlijk A1 Bedrijvenpark als innovatieve toplocatie voor onder andere duurzame maakindustrie en slimme logistiek.
Versterken economische structuur en ondernemersklimaat
Ondernemers spelen een essentiële rol in de lokale economie, voor de werkgelegenheid en daarmee voor de vitaliteit van Deventer. We willen een ondernemersvriendelijk klimaat, met ruimte voor de ontwikkeling van starters en scale-ups, innovatie en ondernemersondersteuning. Ook hebben we aandacht voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit vraagt van onze kant goed samenspel, stevig accountmanagement en een proactieve opstelling. Meer algemeen zijn er veel ingrediënten aanwezig om succesvol te zijn. We zetten in op kansrijke sectoren en een sterkere binding met het onderwijs en bedrijfsleven, bijvoorbeeld binnen stadscampus de Kien. Nieuwe ontwikkelingen als de komst van 5G en andere Smart-economy onderwerpen volgen we, zodat we snel op kansen kunnen inspelen.
Aantrekkelijk(e) stad en buitengebied
We werken aan Deventer als aantrekkelijke bestemming voor bewoners, bezoekers, bedrijven en talenten. Dit vraagt om goede voorzieningen, evenementen, woningen en bereikbaarheid. Ook willen we dat Deventer zich nadrukkelijk toont aan de buitenwereld.
In nauwe samenwerking met de stichting Deventer Marketing (...InDeventer!) zetten we stevig in op citymarketing (merk Deventer), waarmee we Deventer economisch en toeristisch nog beter op de kaart zetten. We zetten verder in op de ligging aan de IJssel, de verbinding met Salland en Deventer 360 graden rond.
Samen met stichting Deventer Binnenstadsmanagement werken we verder aan een mooie, levendige binnenstad waar bezoekers het naar hun zin hebben en het fijn is om te wonen en werken, onder andere via uitvoering van de Binnenstadsagenda 2.0. We investeren in de openbare ruimte, werken aan het tegengaan van leegstand , goede bereikbaarheid en voorzieningen, en een ruim cultureel aanbod. De organisatie van de kermissen en de markten dragen bij aan een aantrekkelijke stad.
De economie in de dorpen is belangrijk voor het leefbaar houden van het buitengebied en blijft aandacht houden in samenhang met het plattelandsbeleid.
Veerkrachtige arbeidsmarkt
In Deventer zetten we ons in voor voldoende en gevarieerde werkgelegenheid, een goede match tussen vraag en aanbod van arbeidskrachten, het opleiden van studenten naar kansrijke beroepen en sectoren, het begeleiden van werkzoekenden naar kansrijke sectoren, het laten groeien van de werkgelegenheid.
In Deventer lopen reeds veel initiatieven op bovengenoemde ambities. Deze willen we meer in samenhang brengen en focus aanbrengen op de groei- en tekortsectoren op de arbeidsmarkt. Dat doen we door samen met bedrijfsleven en onderwijs in Deventer, naar concrete doelen en projecten. Dat doen we door een gezamenlijke Deventer Human Capital agenda op te stellen.
Ook willen we de binding van jongeren met Deventer versterken in verband met de vergrijzende beroepsbevolking in onze regio. Daarom werken we samen met onder andere Saxion Hogeschool en ROC Aventus aan het versterken van een rijke leeromgeving, bijvoorbeeld in stadscampus de Kien en samen met externe partners aan een aantrekkelijke stad waar ook studenten en jong afgestudeerden betaalbare huisvesting kunnen vinden.
Internationaal beleid
Voor Deventer bedrijven is internationaal werken een gegeven. Ondernemers zijn internationaal vanwege hun internationale medewerkers, opdrachten en export, inkoop en investeerders. Globaliseren is voor de ondernemerssector een continu proces vanuit de eigen economische kansen, doelstellingen en motivatie. Wij willen dit verder bevorderen. Daarnaast stimuleert de gemeente internationale maatschappelijke activiteiten. Dit omdat het internationaal beleid ook nauw verbonden is met de belangstelling en internationale activiteiten van diverse Deventer organisaties.
Meer informatie
Actuele beleidscontext
Deventer groeit
Deventer staat voor een grote woningbouwuitdaging de komende jaren. Hoe koppelen we groei aan de kwaliteiten van Deventer als dynamische stad met vitale kernen? En hoe zorgen we ervoor dat Deventer een aantrekkelijke stad wordt voor met name jonge mensen om te wonen, te werken en te leren? Meer dan in het verleden kijken we daarbij niet alleen naar het aantal woningen dat gebouwd moet worden, maar leggen we een directe relatie met economische ontwikkelingen, de bedrijvigheid in de gemeente, arbeidsmarkt, passende vrijetijdsvoorzieningen en een aantrekkelijke binnenstad. Het gaat daarbij om een economisch beleid voor het aantrekken van nieuwe bedrijven, het versterken van bestaande bedrijven, extra arbeidskrachten, en een goede aansluiting tussen onderwijs en de huidige en toekomstige vraag op de arbeidsmarkt.
Kansen liggen vooral binnen de voor Deventer belangrijke economische sectoren ict (waaronder ingenieursbureaus en technisch advies), de bouw, logistiek, techniek en zorg. Met behulp van een nadere analyse van de behoeften van werkgevers en werknemers in deze sectoren dragen we bij aan de richting voor versterking van de arbeidsmarkt en het economisch vestigingsklimaat.
De Uitvoeringsagenda Economie en Internationaal Beleid 2019-2022 biedt met zijn 5 thema's een goed startpunt om aan deze groeiambities te werken, maar we zullen deze actualiseren met het oog op de groeiambities.
- Versterken van werklocaties;
- Versterken economische structuur en ondernemersklimaat;
- Aantrekkelijk(e) stad en buitengebied;
- Veerkrachtige arbeidsmarkt;
- Deventer internationale Hanzestad
We trekken hierin samen op met ondernemers en onderwijs binnen het Deventer Economisch Perspectief (DEP). Daarin zijn DKW, MKB Deventer, Parkmanagement, VNO-NCW en Saxion vertegenwoordigd. Maar ook Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM), het Ondernemershuis en Deventer Marketing zijn belangrijke partners in de realisatie van economische ambities van Deventer. Dat dit zijn vruchten afwerpt, laat de uitkomst van het onderzoek naar de meest MKB-vriendelijkste gemeente 2020-2021 zien. Deventer staat op plek 5 van 380 gemeenten met een eervolle vermelding voor de Coronadienstverlening. Iets om trots op te zijn, en tevens als aanmoediging te beschouwen .
Deventer Internationaal
In Hanzestad Deventer wordt van oudsher al over grenzen heen gekeken. De wisselwerking tussen internationaal actieve organisaties in Deventer is uitzonderlijk groot en heeft de afgelopen jaren veel vruchten afgeworpen.
Dat zorgt voor een vitale economie en een sociale samenleving. Zo is het accent sinds het aantreden van dit college meer op economie en handelsbevordering komen te liggen in nauwe samenwerking met het nieuwe MKB Trade Office en binnen het Hanzeverbond. Ook zijn we met het internationaal beleid actief geworden als Global Goals Gemeente. Dat werd in 2020 beloond door VNG International met de prijs van “Meest inspirerende Global Goals Gemeente van Nederland” in de categorie “verbinder: samenleving en bedrijfsleven”
De in 2021 vastgestelde ambitienota Internationaal Beleid 2021-2026 biedt een stevig fundament om krachtig op de ingeslagen weg door te gaan.
Doelstelling - Het versterken van werklocaties
Het versterken van werklocaties, zodat deze klaar zijn voor economische en maatschappelijke ontwikkelingen, met voldoende ruimte voor bedrijven om door te groeien of zich in Deventer te vestigen.
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
Samen werken en samen leven
Prestaties
Doelstelling - Het versterken van de economische kracht van Deventer
Het versterken van de economische structuur van Deventer en het bevorderen van een goed ondernemersklimaat dat ruimte geeft aan ondernemerschap en aandacht heeft voor innovatief, duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
Samen werken en samen leven
Prestaties
Doelstelling - Het vergroten van de aantrekkingskracht van de stad en het buitengebied
Het vergroten van de aantrekkingskracht van de stad en het buitengebied
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Samen werken en samen leven
Prestaties
Doelstelling - Een veerkrachtige arbeidsmarkt
Een veerkrachtige arbeidsmarkt met voldoende banen en een betere aansluiting tussen vraag en aanbod van talent.
Relatie met strategisch doel
Deventer werkt
Samen werken en samen leven
Prestaties
Doelstelling - Deventer Internationale Handelsstad
Deventer Internationale Handelsstad: Het bevorderen van het internationaal ondernemen en internationale maatschappelijke activiteiten in Deventer
Relatie met strategisch doel
Levendig Deventer
Prestaties
Beleidsindicatoren | Economie en Internationaal Beleid | ||||
Nummer | Taakveld | Naam | Waarde | Toelichting | Bron |
14 | Economie | Functiemenging | 53,90 | % (Weerspiegeling verhouding tussen banen en woningen (0 = alleen wonen - 100 =alleen werken) | LISA |
16 | Economie | Vestigingen (van bedrijven) | 145,60 | Aantal per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 65 jaar | LISA |
(bedragen x €1.000)
2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | |
Lasten | 5.132 | 3.603 | 3.601 | 3.478 | 3.478 |
Baten | 1.491 | 1.321 | 1.321 | 1.451 | 1.451 |
Saldo exclusief reserves | -3.641 | -2.282 | -2.280 | -2.027 | -2.026 |
Storting in reserves | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Putting uit reserves | 293 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo reserves (taakveld Mutaties reserves) | 293 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo inclusief reserves | -3.347 | -2.282 | -2.280 | -2.027 | -2.026 |
De daling van het saldo inclusief reserves met circa €1,1 miljoen in 2022 ten opzichte van 2021 is als volgt te verklaren:
Toekomstbestendige bedrijventerreinen
In 2021 zijn eenmalig hogere lasten van €1.000.000 en eenmalig hogere baten van €150.000 in de begroting opgenomen voor toekomstbestendige bedrijventerreinen
Vennootschapsbelasting
In 2021 is een last opgenomen in verband met de te betalen vennootschapsbelasting van €70.000.
Corona
Daarnaast is in 2021 het corona compensatiefonds ingesteld en is €200.000 beschikbaar gesteld.
(bedragen x €1.000)
2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | |
Bedrijfsloket en -regelingen | -495 | -472 | -471 | -471 | -471 |
Economische ontwikkeling | -2.327 | -1.085 | -1.085 | -983 | -983 |
Economische promotie | -748 | -725 | -724 | -573 | -573 |
Treasury | -11 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Vennootschapsbelasting | -59 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo exclusief reserves | -3.641 | -2.282 | -2.280 | -2.027 | -2.026 |
(bedragen x €1.000) | ||||
2022 | 2023 | 2024 | 2025 | |
Uitgaven t.l.v. voorzieningen | 52 | 52 | 52 | 52 |
Inkomsten t.g.v. voorzieningen | 52 | 52 | 52 | 52 |
Saldo | 0 | 0 | 0 | 0 |
(bedragen x €1.000)
2022 | 2023 | 2024 | 2025 | |
Uitgaven t.l.v. investeringen | 192 | 0 | 0 | 0 |
Inkomsten t.g.v. investeringen | 0 | 0 | 0 | 0 |
Saldo | -192 | 0 | 0 | 0 |
Documenten
Documentnaam | Bestandsgrootte | Openen |
Deventer internationaal | 1,0 Mb | |
Horecabeleid 2016-2020 | 2,1 Mb | |
Structuurvisie Detailhandel | 2,5 Mb | |
Voortgangsrapportage DEVisie 2020 | 1,3 Mb | |
Reclame en uitstallingennota | 3,5 Mb | |
Uitvoeringsagenda economie en internationaal beleid 2019-2022 | 3,6 Mb |
NV
NV Luchthaven Teuge
NV
Vestigingsplaats: | Teuge | ||
Website: | |||
Programma: | Economie en internationaal beleid | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 25% | ||
Doel en openbaar belang: | Exploitatie van een luchthaven voor zakelijke en recreatieve burgerluchtvaart. | ||
Financieel risico: | Algemeen risico is dat vliegbewegingen achterblijven bij de raming, minder havengelden worden ontvangen en daardoor negatieve exploitatieresultaten worden behaald.Specifieke risico's zijn de geplande laagvliegroutes Lelystad tot 2023 en de herindeling van het luchtruim vanaf 2023.Ander specifiek risico komt uit de coronamaatregelen van het rijk (sluiting vliegverkeer). | ||
Toelichting: | De aandelen van deze NV zijn in handen van de gemeenten Apeldoorn (circa 54,5%), Deventer (circa 25%), Zutphen (circa11,5%) en Voorst (circa 8,5%). De NV voorziet in haar financiering vanuit een private bank. De inbreng van de vier deelnemende gemeenten in de NV betreft de inbreng van het aandelenkapitaal en de garantstelling van die aandeelhouders (Deventer, Voorst en Zutphen) voor een lening vanuit de gemeente Apeldoorn van €71.000 met een looptijd van 3 jaar (aflossing per 31-12-2020). Het aandeel van Deventer in deze garantstelling is afgerond 25% (€17.750).Eind 2015 is een toekomstvisie voor de luchthaven aangeboden. Door de het besluit over de vliegroutes van Lelystad Airport en de herziening van het luchtruim na 2023 is de toekomst visie van de luchthaven Teuge in heel ander daglicht komen te staan. Specifiek risico is dat het Nationaal Paracentrum hierdoor noodgedwongen zou moeten verhuizen waardoor de NV Luchthaven Teuge een aanzienlijke structurele inkomstenbron (50%) mis gaat lopen. Bij brief van 22-2-2019 heeft de Minister met een kamerbrief kenbaar gemaakt dat op 25-1-2019 maatwerk afspraken zijn vastgelegd tussen het ministerie, luchtverkeersleiding Nederland, Commando Luchtstrijdkrachten, Lelystad Airport, luchthaven Teuge en het parachutistencentrum over de periode tot aan herziening van het luchtruim. waardoor er gesprongen kan blijven in de afgesproken tijdblokken.Vanuit de Wet Regelgeving Burgerluchthavens en Militaire Luchthavens (RBML) heeft het Rijk Provinciale Staten van Gelderland opdragen een luchthavenbesluit op grond van de Wet luchtvaart te nemen. De aandeelhoudende gemeenten in de NV Luchthaven Teuge, waaronder de gemeente Deventer met een belang heeft van 25%, hebben uitgesproken het aantal vliegbewegingen te maximeren op 80.000. Dat heeft de NV Luchthaven Teuge als uitgangspunt gehanteerd voor de aanvraag van 22 mei 2020 om een nieuw luchthavenbesluit bij het bevoegd gezag de provincie Gelderland. In 2021 heeft de provincie uitwerking van scenario’s voor besluitvorming van een nieuw Luchthavenbesluit in gang gezet. | ||
Beleidsvoornemens: | Een exploitatieplan voor bedrijventerrein West (meerdere eigenaren) wordt door de NV opgesteld in samenspraak met gemeenten Voorst en Apeldoorn en Ontwikkelingsmaatschappij OostNL (Ministerie EZ en provincies Overijssel en Gelderland). De groei van bedrijvigheid versterkt de financiële positie van de luchthaven. | ||
Contractwaarde 2021: | |||
Bijdrage GR 2021: | |||
Subsidie 2021: | |||
Dividend 2021: |
Financiele gegevens | 2019 | 2020 | 2021 |
Eigen vermogen: | €1.341.663 | 0 | 0 |
Vreemd vermogen: | €1.488.349 | 0 | 0 |
Resultaat: | €21.752 | 0 | 0 |
Bron: | Jaarrekening | Prognose | 0 |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2022: | €489.857 (€489.587) | ||
Garantie 31-12-2022: | €17.750 | ||
Lening 31-12-2022: | |||
Agio 31-12-2022: | |||
Kapitaal storting 31-12-2022: | |||
Voorschot aandelenkapitaal 31-12-2022: |