Deventer groeit

Deventer staat voor een grote woningbouwuitdaging de komende jaren. Hoe koppelen we groei aan de kwaliteiten van Deventer als dynamische stad met vitale kernen? En hoe zorgen we ervoor dat Deventer een aantrekkelijke stad wordt voor met name jonge mensen om te wonen, te werken en te leren? Meer dan in het verleden kijken we daarbij niet alleen naar het aantal woningen dat gebouwd moet worden, maar leggen we een directe relatie met economische ontwikkelingen, de bedrijvigheid in de gemeente, arbeidsmarkt, passende vrijetijdsvoorzieningen en een aantrekkelijke binnenstad. Het gaat daarbij om een economisch beleid voor het aantrekken van nieuwe bedrijven, het versterken van bestaande bedrijven, extra arbeidskrachten, en een goede aansluiting tussen onderwijs en de huidige en toekomstige vraag op de arbeidsmarkt.

Kansen liggen vooral binnen de voor Deventer belangrijke economische sectoren ict (waaronder ingenieursbureaus en technisch advies), de bouw, logistiek, techniek en zorg. Met behulp van een nadere analyse van de behoeften van werkgevers en werknemers in deze sectoren dragen we bij aan de richting voor versterking van de arbeidsmarkt en het economisch vestigingsklimaat.
De Uitvoeringsagenda Economie en Internationaal Beleid 2019-2022 biedt met zijn 5 thema's een goed startpunt om aan deze groeiambities te werken, maar we zullen deze actualiseren met het oog op de groeiambities.  

  • Versterken van werklocaties;
  • Versterken economische structuur en ondernemersklimaat;
  • Aantrekkelijk(e) stad en buitengebied;
  • Veerkrachtige arbeidsmarkt;
  • Deventer internationale Hanzestad

We trekken hierin samen op met ondernemers en onderwijs binnen het Deventer Economisch Perspectief (DEP). Daarin zijn DKW, MKB Deventer, Parkmanagement, VNO-NCW en Saxion vertegenwoordigd. Maar ook Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM), het Ondernemershuis en Deventer Marketing zijn belangrijke partners in de realisatie van economische ambities van Deventer. Dat dit zijn vruchten afwerpt, laat de uitkomst van het onderzoek naar de meest MKB-vriendelijkste gemeente 2020-2021 zien. Deventer staat op plek 5 van 380 gemeenten met een eervolle vermelding voor de Coronadienstverlening. Iets om trots op te zijn, en tevens als aanmoediging te beschouwen .

Deventer Internationaal

In Hanzestad Deventer wordt van oudsher al over grenzen heen gekeken. De wisselwerking tussen internationaal actieve organisaties in Deventer is uitzonderlijk groot en heeft de afgelopen jaren veel vruchten afgeworpen.

Dat zorgt voor een vitale economie en een sociale samenleving. Zo is het accent sinds het aantreden van dit college meer op economie en handelsbevordering komen te liggen in nauwe samenwerking met het nieuwe MKB Trade Office en binnen het Hanzeverbond. Ook zijn we met het internationaal beleid actief geworden als Global Goals Gemeente. Dat werd in 2020 beloond door VNG International met de prijs van “Meest inspirerende Global Goals Gemeente van Nederland” in de categorie “verbinder: samenleving en bedrijfsleven”
De in 2021 vastgestelde ambitienota Internationaal Beleid 2021-2026 biedt een stevig fundament om krachtig op de ingeslagen weg door te gaan.