Iedereen telt mee. Inwoners zijn in staat om regie te pakken op hun eigen leven, zoals zij dat willen leven. Dat geeft kracht en zelfvertrouwen om mee te doen, wat voor anderen te betekenen en voor zichzelf en naasten te zorgen. Lukt dat niet? Dan ondersteunt de gemeente je met passende (op maat) hulp.
Aan deze ambitie wordt in het programma Meedoen vanuit verschillende beleidsinvalhoeken invulling gegeven.
In 2022 ronden we een aanbesteding af om de hernieuwde kaders uit Wmo beleidskader verder vorm en inhoud te geven. De samenhang en samenwerking tussen buurthuizen, algemene voorzieningen en Wmo maatwerk moet uit deze aanbesteding versterkt worden. Voor de realisatie van de doelen en uitgangspunten uit het Wmo beleidskader biedt ook het traject 'voorzieningen in de buurt’ goede mogelijkheden. In samenwerking tussen de drie programma's in het sociaal domein zetten we in op een stevige sociale infrastructuur in de wijken/ buurten/ dorpen.
Team toegang Wmo en de Voor Elkaar teams werken in alle wijken/dorpen nauw samen om de uitgangspunten uit ons Wmo beleidskader vorm te blijven geven. Hierbij wordt ook nauw met het Bijzonder Zorg Team samengewerkt ingeval er zorg mijdend en zorgwekkend gedrag gesignaleerd wordt of als er vragen zijn over GGZ dan wel gecompliceerde casussen.
De tijdelijke extra coronamiddelen en de preventiefondsmiddelen bieden ook voor de preventieteams een mogelijkheid tot extra inzet op initiatieven in de wijk die bijdragen aan het versterken van de eigen regie en kracht van onze inwoners.
De samenwerking in Salland United zetten we door. De regiovisie met daarin vijf pijlers (preventie, ouderen, juiste zorg op de juiste plek, personeel, technologie) is per pijler vertaald naar een uitvoeringsprogramma. In onze regionale samenwerking geven we hier verder vorm en inhoud aan. Bij initiatieven vanuit grozzerdam of bijvoorbeeld buurtgeluk, buur&zo, waar is wally zoeken we de samenwerking met de partners in Salland United.
WijDeventer is bij uitstek een wijkgerichte benadering en gericht op participatie en actief burgerschap. De doorontwikkeling hiervan zetten we voort. Daarbij kijken we hoe de inzet van zowel de rol van de wijkmanager als de WijDeventer aanpak afgestemd kan worden op hetgeen specifiek bij de buurt/ wijk/ dorp past.
In regionaal verband werken we samen in het verminderen van laaggeletterdheid. Met onze lokale partners geven we uitvoering aan een aanvalsplan laaggeletterdheid. Voor de signalering van laaggeletterdheid gaan onder andere team Publiekscontacten van de gemeente (waaronder team toegang Wmo), de Voor elkaar teams en huisartsen bij al hun contacten met klanten en patiënten na of er sprake is van laaggeletterdheid en leiden, indien nodig, toe naar het Taalpunt van de openbare bibliotheek Deventer.
Het sportbeleid is in 2021 geactualiseerd met daarbij speciale aandacht voor een stevige infrastructuur. De uitwerking van de accommodatievraagstukken worden in 2022 verder opgepakt. Tevens geven we, met sportverenigingen en het Sportbedrijf uitvoering aan het lokaal sportakkoord. Het sportloket functioneert als het loket voor sportverenigingen en inwoners voor alle informatie op het gebied van sport in Deventer.
Op 1 januari 2022 treedt de nieuwe wet inburgering in werking (jaar later dan eerder besloten). De gemeenten krijgen een belangrijke rol in deze nieuwe wet. Het doel van deze wet is dat alle nieuwkomers met een inburgeringsplicht zo snel mogelijk Nederlands leren spreken en schrijven op het voor hen hoogst haalbare niveau. Ook is het doel dat zij zo snel mogelijk – het liefst betaald – werk krijgen, om zo volwaardig mee te kunnen doen in Nederland. De implementatie is door de programma’s Inkomensvoorziening en arbeidsmarkt, Jeugd en onderwijs en Meedoen in gezamenlijkheid opgepakt. We zetten ook in op hernieuwde afspraken met diverse maatschappelijke organisaties in de stad.
In september van dit jaar lopen ook onze afspraken rondom de bed, bad, brood-voorziening af. Afhankelijk van het rijksstandpunt en keuzes hierin wordt een voorstel ontwikkeld.
Samen met de kwartiermaker diversiteit (stadsbreed, maar in dienst van Etty Hillesum Centrum) en ambassadeurs wordt verder gewerkt aan meer diversiteit binnen organisaties en bij het samenleven in de wijken.
De Deventer inclusie agenda staat voor een goed toegankelijke samenleving waarin individuen zonder intensieve persoonlijke steun en kostbare hulpmiddelen mee kunnen doen op het terrein van arbeid, wonen, welzijn en recreëren. Samen met de Stichting Fooruit en Deventer Sportploeg wordt hier de komende drie jaar uitvoering aan gegeven.
Het lokaal gezondheidsbeleid loopt in 2022 af. We starten in dat jaar een proces om vanaf 2023 een nieuw kader te hebben. Aspecten als aanpak eenzaamheid, Deventer dementievriendelijk, gezonde leefstijl, jongeren op gezond gewicht zijn onderdelen die hierin een plek krijgen.
Deventer Doet heeft de samenwerking met organisaties vanuit zorg, welzijn, sport en bedrijfsleven uitgebreid. Vanuit deze samenwerking op zowel stedelijk als wijk- en buurtniveau wordt nieuw vrijwilligersbeleid ontwikkeld. De inzet is er met name op gericht om inwoners te stimuleren en daar waar nodig te ondersteunen bij het versterken van maatschappelijke organisaties en het bieden van zorg aan mensen die dat nodig hebben.
Ook wordt nieuw beleid mantelzorgondersteuning ontwikkeld. Het Steunpunt mantelzorg en vrijwillige thuiszorg biedt specifiek ondersteuning aan o.a. mantelzorgers die zorgen voor een naaste met beginnende dementie en GGZ-problematiek. Ook krijgt de combinatie werk en mantelzorg meer aandacht.
Na vaststelling van de nieuwe kadernota vastgoed gaat het eigendom, beheer en onderhoud van het gemeentelijke vastgoed over naar de vakgroep vastgoed. We maken nadere (financiële) afspraken over de implementatie van de kadernota vastgoed, samen met de andere betrokken programma’s.
Centrumgemeente Deventer
In de regio Midden-IJssel (Deventer, Lochem, Olst-Wijhe, Raalte en Zutphen) en onder aanvoering van de centrumgemeente Deventer werken wij regionaal samen op het terrein van beschermd wonen, maatschappelijke opvang, verslavingszorg en de openbare geestelijke gezondheidszorg (oggz). De inzet daarbij is primair gericht op die inwoners die niet meer op eigen kracht voldoende zelfredzaam zijn als gevolg van dakloosheid en/of psychische of psychosociale problematiek (al dan niet in combinatie met licht-verstandelijke beperkingen). Soms is daarbij sprake van verslavingsproblematiek en/of het mijden van zorg, hulp en ondersteuning. Dan vinden inspanningen plaats vanuit het regionale Bijzondere Zorg Team (BZT).
De samenwerkende gemeenten bieden beschermd wonen (voor mensen met psychische en/of psychosociale problematiek, soms gecombineerd met een licht verstandelijke beperking), maatschappelijke opvang, bemoeizorg en dragen zorg voor activiteiten gericht op het voorkomen of tegengaan van verslaving. De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) vormt hierbij het wettelijke kader. Met het geheel van deze activiteiten dragen wij bij aan het maatschappelijk herstel van de betreffende inwoners, maar ook aan de veiligheid en stabiliteit van de betreffende inwoners, de naaste sociale omgeving en de samenleving als geheel.
In 2022 zetten wij in de regio onder meer verder in op de voorbereiding van de door decentralisatie van de rijksmiddelen beschermd wonen (door het rijk voorgenomen per 1-1-2023). Na een rijksbesluit in deze zullen de betreffende gemeenteraden een definitief voorstel ontvangen. Verder wordt in 2022 onder meer ingezet op de uitvoering van de uitkomsten van de in het najaar 2021 op te leveren regionale verkenning voorkomen en tegengaan dakloosheid jongvolwassenen, voortzetting van de pilot dagactivering/24-uursopvang en het terugdringen van de wachtlijsten beschermd wonen. Hiermee wordt bijgedragen aan het zorgdragen voor de continuïteit en kwaliteit van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Naast de uitvoering van bestaande activiteiten en inspanningen wordt daarnaast in 2022 een nieuw regionaal actieprogramma 2023 en verder voorbereid als vervolg op de huidige regiovisie/regionaal actieplan.
In 2022 start, vanuit onze lokale verantwoordelijkheid als eigenaar van het gebouw en in nauwe afstemming met de regio, de uitvoering van de renovatie Polstraat 8 – 10 ten behoeve van de hierin gehuisveste maatschappelijke opvangfuncties van Tactus en IrisZorg.