We streven ernaar dat mensen werken, en daarmee zelfstandig hun inkomen verdienen. Mensen die werken zijn gemiddeld gezonder, maatschappelijk actiever en gelukkiger. Wanneer dat niet lukt verzorgen wij een (tijdelijk) inkomen en ondersteuning bij arbeidsparticipatie. Wij willen dat elke inwoner van Deventer met arbeidsvermogen mee moet kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving (de inclusieve samenleving). Werk staat voorop! Er is ondanks de coronacrisis een zeer grote vraag naar nieuwe arbeidskrachten. De ideale situatie om zoveel mogelijk mensen de aansluiting met de arbeidsmarkt laten bereiken!
De mismatch op de arbeidsmarkt is echter groot. In Deventer hebben wij al jaren de ambitie de mismatch de te verkleinen. Hierin werken we samen met de werkgevers en het onderwijs voor een doorgaande lijn van jeugd naar volwassenheid en in het tot stand brengen van een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, onder andere via de inzet van de werkleerroutes. In 2022 stellen wij in gezamenlijkheid de human capital agenda op.
De opgave voor het programma Werk en Inkomen bestaat uit de volgende ambities:
- We bevorderen dat mensen uitstromen uit de uitkering;
- We voorkomen dat mensen instromen in een uitkering;
- We ontwikkelen mensen waardoor zij betere kansen hebben op de arbeidsmarkt;
- Zoveel mogelijke inwoners zijn economisch zelfstandig;
- Iedereen weet om te gaan met geld;
- Iedere inwoner met een laag inkomen (tot 120% WML) of schulden weet welke ondersteuning de gemeente kan bieden en ontvangt deze.
Dit willen we bereiken volgens de uitgangspunten van het nieuwe beleid Inzet op Maat. Het nieuwe beleidskader onderscheidt vier groepen, die elk een eigen vorm van begeleiding kennen: Matchen, Groeien, Faciliteren en Zorgen. In de eerste twee groepen blijft werk voorop staan. De begeleiding is er op gericht om de personen zo snel mogelijk naar een bestaande baan te begeleiden. De personen in de groep Faciliteren kunnen van grote waarde zijn voor de maatschappij, bijvoorbeeld door passend vrijwilligerswerk te gaan doen. Bij de groep Zorgen staat inkomenszekerheid voorop. In 2022 wordt de dienstverlening op onderdelen doorontwikkeld en krijgt ook additionele arbeid vorm.
Het doel is dat de bestandsontwikkeling in Deventer sluit aan bij de landelijke ontwikkeling. Daarvoor gebruiken wij de kracht van de stad door een constructieve samenwerking, en gebruikmakend van hun infrastructuur, met onze partners KonnecteD en Circulus Berkel (Cambio). In 2022 gaan wij ook meer inzetten op het sociaal ondernemerschap door de kansen van PSO en SROI maximaal te benutten. De transformatie van Konnected krijgt verder vorm in 2022 als dienstverlener (re-integratie), uitvoerder (duurzame werkplekken in publieke diensten) en werkgever (voor beschut, de sociale werkvoorziening en garantiebanen).
Speciale aandacht is er ook voor alle Zzp-ers die in 2021 gebruik hebben kunnen maken van de Tozo-regelingen. Tijdens corona is ingezet op een intensieve dienstverlening door een samenwerking van GROS en OHD. Hierin werden ondernemers pro-actief benaderd. Deze ondersteuning is sterk gericht op tijdige signalering, ondersteuning en preventie. De lessen uit deze dienstverlening zullen worden vertaald in de reguliere Bbz-dienstverlening en aan ondernemers in zwaar weer.
Tegelijkertijd is onze inzet er ook opgericht dat de uitkering alleen wordt verstrekt aan inwoners die hier daadwerkelijk recht op hebben. Hierbij hanteren wij de uitgangspunten van het beleid dienstverlenend handhaven.
De ambitie is dat Inwoners van de gemeente Deventer in staat zijn om zelfstandig (of met hulp van hun omgeving) een financieel gezonde huishouding te voeren. Wanneer dit (tijdelijk) niet lukt, kunnen inwoners een beroep doen op hulpverlening en/of regelingen van de gemeente of andere instellingen.
Wij blijven het accent leggen op preventie en vroegsignalering van schulden en armoede, hiermee willen wij bereiken dat ernstige schuldenproblematiek wordt voorkomen. Zeker nu in deze crisistijden. Armoede en schulden hebben een grote impact op onze inwoners en specifiek op kinderen. Het gaat vaak gepaard met problematieken op andere leefgebieden zoals gezondheid, opvoeding, participatie en werk. In onze gemeente mag niemand als gevolg van armoede langs de kant staan. En dat hoeft ook niet als we onze krachten bundelen. Alleen door krachten te bundelen, sterke verbindingen te leggen en de juiste kennis te delen maken we het minimabeleid sterker en het bereik nog groter.
Lokaal beleid kan armoede niet voorkomen of oplossen. Door samenwerking met andere partijen kunnen we wèl een verschil maken. Alle kinderen die in armoede opgroeien willen we zodanig ondersteunen dat zij volwaardig kunnen participeren in de maatschappij. De ondersteuning aan onze inwoners om de basis op orde te krijgen, gaan we verbeteren. Daarom investeren we in de uitvoering Deltaview en maken we meer werk van preventie, vroegsignalering en nazorg. Daarmee willen we financiële problemen zoveel mogelijk voorkomen. Wanneer ze toch ontstaan willen we er snel bij zijn en in gesprek gaan. Het nieuwe beleid wordt in 2022 geïmplementeerd.