Aantrekkelijke leefomgeving
In de visie Leefomgeving is vastgelegd dat wij ervoor kiezen de openbare ruimte divers in te zetten; een ‘Deventer mix’. Onze inzet bestaat uit 4 pijlers, namelijk:
- De leefomgeving in de hele gemeente is schoon, heel en veilig: We ‘bewaken’ de ondergrens bij het beheer en onderhoud van de openbare ruimte;
- Bij de (her)inrichting van de openbare ruimte richten we ons op goede leefbaarheid, duurzaamheid, ecologie en onderhoudsvriendelijkheid;
- Bij het werken in de leefomgeving krijgt de beleving van de openbare ruimte een zwaar accent, naast het maken van economische en sociale verbindingen;
- De inzet van bewoners en ondernemers kan verschillende vormen krijgen. We onderscheiden bewonersinitiatieven en zelfbeheer. De ruimte voor initiatief vertalen we naar de inwoners met het motto ‘Wij de basis, u de plus’.
Op basis van het Bestuursakkoord 2018-2022willen wij ons focussen op een aantal terreinen:
- Deventer werkt
- Duurzaam Deventer
- Oog voor elkaar
- Levendig Deventer
- Samenwerken en samenleven.
Beide documenten sluiten op diverse onderdelen goed op elkaar aan en bieden de nodige aanknopingspunten om vanuit dit programma een verantwoorde begroting op te stellen. Op hoofdlijnen resulteert dat voor Leefomgeving in een aantal speerpunten.
Om economisch aantrekkelijk te blijven dient de leefomgeving niet alleen functioneel goed op orde te zijn maar tevens visueel aantrekkelijk en duurzaam ingericht en beheert te worden. Daarom zullen wij de komende periode investeren in het beheer en onderhoud van o.a. de binnenstad, de haven en de overige bedrijventerreinen. Hierbij zullen wij innovatie en levendigheid ook steeds als belangrijke randvoorwaarden meenemen zodat er ook in de toekomst sprake is van een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte.
Vanuit duurzaamheid zal binnen het programma meer accent komen te liggen op duurzame bereikbaarheid waarbij met name het fietsgebruik nog beter gestimuleerd en dus ook gefaciliteerd gaat worden. Door in de komende jaren de fietsvoorzieningen te optimaliseren maar ook door intensiever te communiceren met doelgroepen en belanghebbenden wordt bijgedragen aan een duurzamer milieu en aan de gezondheid van de bewoners. Tevens wordt binnen Deventer steeds meer ruimte geboden aan E-laadpalen zodat de elektrische auto's meer locaties ter beschikking krijgen om op te laden. Daarnaast zullen wij de komende jaren investeren in klimaatadaptatie door zoveel mogelijk wateroverlast te voorkomen en door hittestress te beperken.
Bij het onderhoud en de inrichting kijken we breder dan naar de (onderhouds)technische kwaliteit. Ook onderwerpen zoals ‘leefbaarheid’, ‘beleving’ en ‘algemene tevredenheid van bewoners en ondernemers’ krijgen een plaats. Bij het onderhoud van de leefomgeving laten we ons niet alleen leiden door de technische staat, maar houden we ook rekening met de beleving door het publiek. Technologische ontwikkelingen kunnen deze ontwikkeling ondersteunen. Zoals het investeren in de inrichting en met name ook de verlichting van de binnenstad. Hierbij kunnen bewoners en ondernemers samen werken aan hun eigen leefomgeving en er ontstaan tevens kansen voor grotere sociale samenhang in een buurt of wijk.
Er is een aantoonbare relatie tussen een groene leefomgeving, leefbaarheid en gezondheid. Het investeren in groen in de leefomgeving heeft dus maatschappelijke effecten. De komende jaren zal zowel in de regelgeving (omgevingsvisie) als in de uitvoering (openbare ruimte en projecten) gezondheid een specifieke plek krijgen.
Naast het beheren/ in stand houden van je duurzame kapitaalgoederen (schoon, heel, veilig) liggen er diverse maatschappelijke opgaven voor die we in de komende tijd steeds verder proberen mee te nemen in onze programmeringsopgaven.
Dit doen we door zaken om een efficiënte manier met elkaar te verbinden en ook in kleine stappen alvast naar die stip op de horizon toe werken. De grote stappen zijn meer afhankelijk van de hoeveelheid financiële middelen die de komende jaren wellicht nog beschikbaar komen.
Om van de huidige naar de nieuwe situatie toe te komen gaan we uit van de onderstaande ontwikkelingen
- energietransitie, duurzaamheid/klimaat, bereikbaarheid/mobiliteit;
- creatieve stedeling/aantrekkelijke woonstad, gezondheid (sporten bewegen);
- buurtgericht werken, geografisch en of demografische benadering kiezen;
- preventie, procesoptimalisatie en digitalisering Smart City.
De actualiteit van dit moment
Zoals al is aangegeven bij de omschrijving van het programma is er sprake van een toegenomen druk op de openbare ruimte als gevolg van een aantal maatschappelijke ontwikkelingen. We merken dat door klimaatveranderingen, de energietransitieopgave, de gezondheidsbehoefte, de nieuwe vormen van mobiliteit, participatie-initiatieven, de aangepast levenspatronen van mensen, de inclusieve samenleving, smart city, de openbare ruimte meer dan ooit geclaimd wordt. Dit vraagt om grip en regie op al deze ontwikkelingen maar vooral ook om een andere manier van sturen en beheren op de fysieke leefomgeving. De komende jaren zullen van het enkel technisch in goede staat houden van de openbare ruimte meer moeten doorgroeien naar een mee-ontwikkelende grondhouding om zo te kunnen anticiperen op de hierboven genoemde zaken. Een ontwikkelend beherende gemeente die goed in staat is om al deze zaken op te vangen en (waar nodig) een plek te geven. Naast een veranderende rolopvatting gaat dit ongetwijfeld ook een grotere claim op onze financiële middelen leggen de komende jaren. We zullen ons hier goed op moeten voorbereiden want de maatschappij verwacht dit ook van ons.