In het bestuursakkoord Met Lef en Liefde voor Deventer, is afgesproken een nieuwe cultuurvisie op te stellen. In juni 2019 heeft de gemeenteraad de Cultuurvisie 2020-2024, Boeien en Bloeien, vastgesteld. De Cultuurvisie geeft de hoofdlijnen aan voor het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021 – 2024, die eind 2020 door de Raad is vastgesteld. Hierin staat opgenomen waar we de komende periode op focussen en hoe we samen met de partners in de stad t/m 2024 uitvoering geven aan ons cultuurbeleid. We werken langs vijf programmalijnen en hebben een Programmasubsidieregeling Cultuur die ruimte biedt voor makers en flexibele inzet van middelen. Voor 2021 zijn de instellingen voor een jaar gesubsidieerd. Eind 2021 zullen, daar waar mogelijk, meerjarige subsidieafspraken worden gemaakt.
We maken een gezamenlijke Deventer erfgoed agenda waarin aan de ambities voor de samenwerking tussen de professionele erfgoedorganisaties op het gebied van behoud en beheer, ontsluiting, presentatie en educatie van het Deventer erfgoed verder inhoud wordt gegeven. Clustering van functies in Deventer wordt onderzocht.
Daarnaast zijn er keuzes gemaakt voor een aantal vraagstukken. Het Speelgoedmuseum is verbouwd en opende in het najaar van 2021 haar deuren. De verschillende alternatieve locaties voor toekomstige huisvesting van het Burgerweeshuis zijn in beeld gebracht, inclusief een uitwerking van het scenario van fasering van de ambities op het Haveneiland, voorgelegd aan de raad, teneinde in 2022 besluiten te kunnen nemen over realisatie. Voor de realisatie van het poppodium van de toekomst is een financiële reservering gemaakt. De interim directeur van De Deventer Schouwburg presenteerde een visie voor de toekomst van het Cultureel Centrum, hetgeen heeft geleid tot een investeringsreservering voor de verbouwing van wat inmiddels ontwikkelperspectief ‘De Nieuwe Keizer’ heet, als beoogd kloppend hart van De Kien. Vorderingen in deze beide trajecten zijn afhankelijk van besluitvorming. We zullen hierin nauw samenwerken met de portefeuilles vastgoed, ruimte en economie.
De maatregelen die zijn getroffen om ons land te beschermen tegen het Coronavirus hebben een flinke wissel getrokken op de culturele sector. Gedurende circa de helft van 2021 heeft de sector niet of nauwelijks activiteiten kunnen ontplooien. Bijvoorbeeld MIMIK, heeft in een prachtig nieuw onderkomen nog nauwelijks haar waarde voor Deventer kunnen demonstreren. Dankzij de flexibiliteit van het culturele veld en steunmaatregelen vanuit het rijk, is de financiële en bedrijfsmatige continuïteit van de sector grotendeels gewaarborgd. We blijven nauw in gesprek met partijen en andere overheden en zullen bij de jaarrekeningen 2021 definitieve besluiten nemen over gemeentelijke compensatie.
Met onze partners in de Cultuurregio, de provincie Overijssel en met het rijk overleggen we over de gezamenlijke ambities van de regio en over de medefinanciering van een aantal culturele organisaties. We vinden elkaar op bovenregionale projecten en gebiedsontwikkelingen waarbij culturele waarde een duidelijke impuls betekenen voor het woon en werkklimaat in Oost Nederland.
Levendig Deventer: een rijke en verrijkende cultuur.
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Met deze ambitie beogen we de volgende maatschappelijke effecten te bereiken: "Deventer is een aantrekkelijke woonwerkstad en Deventer is een aantrekkelijke toeristische stad".