De woningmarkt staat in toenemende mate onder druk. In alle segmenten worden nieuwe locaties in ontwikkeling gebracht en worden woningen gebouwd en verkocht. Deze opgave kan alleen succesvol verlopen als deze plaats vindt plaats in samenwerking en afstemming met marktpartijen en organisaties. De gemeentelijk bijdrage daarin ligt in het realiseren van de openbare voorzieningen en het faciliteren via de publiekrechtelijke mogelijkheden zoals het ruimtelijk ordeningsinstrumentarium.

In sommige situaties is het gewenst dat de gemeente ook zelf risicodragende ontwikkelingen ter hand nemen. Om dat mogelijk te maken is een goed portefeuillebeheer gebiedsontwikkeling noodzakelijk. Dat wordt enerzijds bepaald door de opbouw van de eigen voorraad gronden en grondexploitaties en anderzijds door een goed systeem van kostenverhaal van de gemeentelijke kosten in de openbare voorzieningen en onrendabele ontwikkelingen.

De bestaande voorraad gronden pakken we geheel op. Langer lopende complexen worden nu snel afgerond. De Vijfhoek, Wijtenhorst Douweler Leide en Eikendal zijn inmiddels afgerond of worden dat binnenkort. In 2022 start de verkoop in de tweede fase van Steenbrugge. In Tuinen van Zandweerd is de verkoop al gestart in 2021. Ook binnen het Sluiskwartier start de verkoop van de woningbouwkavels.

Dat geldt ook voor diverse kleinere inbreidingslocaties uit de langer bestaande zoals van Heetenstraat, Wittenstein en de Rielerweg/Tjoenerstraat.

Ook de voorbereidingen voor de ontwikkeling van de gronden die meer recent zijn toegevoegd of dat naar verwachting begin 2022 zijn, zijn opgestart. Dat geldt voor Hagenvoorde, Okkenbroek, Loo en Lettele.

Om grondspeculatie en daarmee ongewenste prijsopdrijving te voorkomen, maakt de gemeente ook gebruik van het instrument Wvg (voorkeursrecht gemeenten). Op die wijze behoudt de gemeente ook de regie op de maatschappelijk kwaliteit van de uitvoering. Of dat daadwerkelijk leidt tot aankoop van de gronden is afhankelijk van de vraag of het maatschappelijk rendement daarmee gebaat is en of dit kan plaats vinden binnen een aanvaardbaar financieel rendement.

De voorbereidingen voor de uitgifte van gronden in het westelijke deel van het A1 Bedrijvenpark worden in 2022 voortgezet. Het A1 Bedrijvenpark is een onderscheidend bedrijventerrein voor duurzaamheid en innovaties. Dat willen we verder uitbouwen. Daarom moedigen we de komst van duurzame en innovatieve bedrijven aan. Mede als gevolg van de druk op bestaande bedrijventerreinen deze om te zetten naar een meer gemengd stedelijk milieu ontstaat een nieuwe behoefte aan ruimte voor bedrijven. In het voorraadbeheer is om die reden ook oog voor kansen die zich voordoen voor nieuwe bedrijventerreinen.

Modernisering en herinrichting van de oudere bedrijventerreinen Kloosterlanden en Bergweide kunnen belangrijke impulsen op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid en leefbaarheid geven. Mogelijk kan het grondbeleid hier een faciliterende en stimulerende rol spelen. Daarbij denken we aan de inzet van het instrument “erfpacht” of in de wijze van kostenverdeling.

Binnen de Poort van Deventer ontwikkelen we de gebieden Teugseweg (Stadsentree) en Gasfabriekterrein. We zien dit als een kansrijk gebied voor startups en hoogwaardige, innovatieve en duurzame bedrijvigheid. De ontwikkeling van de stadsentree wordt vertraagd als gevolg van een knelpunt in de verkeersontsluiting. Voordat de ontwikkeling verder vorm kan krijgen dient eerst dit knelpunt te worden opgelost.

De gronden in de Sport- en Leisurestrook langs de Holterweg zijn verkocht aan een ontwikkelende partij. De ontwikkeling daarvan krijgt in 2022 vaste vormen.

Ook de invulling van de Westfalenstraat vordert. De aanleg van de containerterminal is daarvan een voorbeeld.